备课
  • 备课
  • 试题
上传文档 赚现金
2020江苏省无锡市中考英语真题及答案(1)
试卷
2020江苏省无锡市中考英语真题及答案(1)01
2020江苏省无锡市中考英语真题及答案(1)02
2020江苏省无锡市中考英语真题及答案(1)03
2020江苏省无锡市中考英语真题及答案(1)04
2020江苏省无锡市中考英语真题及答案(1)05
还剩10页未读, 继续阅读
下载需要20学贝
免费下载这份资料?
加入资料篮
立即下载

2020江苏省无锡市中考英语真题及答案(1)

展开

2020江苏省无锡市中考英语真题及答案

卷(客观题)

一、单项选择在A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

1.Cheer up, son! You have friends here. Youre not ________.

A. alone B. awake C. afraid D. asleep

2.________ are you looking for, madam? I think everyone is here.

I dont think so. Wheres David?

A. Who B. What C. When D. Where

3.Think twice and make the decision. ________ else can do it for you.

A. Somebody B. Everybody C. Anybody D. Nobody

4.You promised that you ________ me to Disneyland, Dad.

Well, I did, dear. But we have to change the plan.

A. will take B. would take C. has taken D. had taken

5.You ________ be able to control all the things that happen to you, but you can decide not to be reduced by them.

A. need not B. may not C. must not D. should not

6.How is your cold, Tom? Did you take the medicine?

Yes, three times a day. But its getting ________, I suppose. I have a headache today.

A. worse B. worst C. better D. best

7.The bush fires in Australia ________ after a few months, leaving millions of animals dead.

A. were run out B. run out C. were put out D. put out

8. What do we know about the next Olympic Games?

Very ________. The only news is that they wont cancel it.

A. a few B. few C. a little D. little

9.I think the coffee beans are from Brazil, ________ Im not completely sure.

A. because B. since C. though D. whether

10. Hmm, something ________ so good. Is it a cake? Can I try some?

Hand-made cookies Still warm. Here you go!

A. feels B. looks C. smells D. tastes

11.Look Grandma! ________ click on this icon, and then you can talk to the doctor.

So easy? Do I need a special number or something?

A. Simple B. Simply C. Easy D. Easily

12.I have to say thats a wonderful plan. But I wonder ________. Next month? Or next year? We dont have that much time, Im afraid.

A. how soon it will be carried out B. how long it will be carried out

C. how soon will it be carried out D. how long will it be carried out

13.Weve discussed this many times. No jeans to the party!

Very well then, if you ________. But wheres my suit?

A. suggest B. imagine C. agree D. insist

14.Im going to sell all your old books. Theyre taking up too much space.

________! Theyre treasures. You sell them, you take my life!

A. What a pity B. Sounds great

C. You cant be serious D. Couldnt agree more

二、完形填空  先通读下面的短文,掌握其大意,然后在每小题所给的四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

I sat in the same seat every day on the school bus, just in front of Jessica and Cory. One day, they asked to see my lunch box. Wow, its really cool, they said. I couldnt ___15___ the two ninth graders liked me that much. They returned my lunch box and thanked me for letting them see it. Oh, my pleasure, I said, filled with ___16___ both inside and out.

When I opened my box at noon, my lunch was gone. The empty box seemed to be ___17___ at me. I never even tried to think of another possibility. In one single moment, everything made such a painful ___18___. They were never interested in me, they were not my friends, and this whole time I was some kind of ___19___ to them. I felt like a fool. That was how they saw me; thats who I really was. Some little stupid seventh grader thinking she was fitting in with the ___20___ kids.

I never cried. I never said a word. I didnt tell the teacher because I didnt want to get them in trouble. They ___21___ thought I was stupid. I didnt want to add unkind to the list. I just closed the box and sat in ___22___ for the rest of the lunch period.

The next morning I tried not to even look to the back seat, which of course I did ___23___ . It was only Jessica alone. As soon as I sat down in the front seat, someone patted me on the shoulder. It was Jessica. I turned around and ____24____ a slight smile. Look, she said, Im so sorry about the lunch thing. Cory has been making a lot of trouble lately and gotten kicked out of school. With that, Jessica handed me a brown paper bag filled with a freshly made lunch. Hope this would make up for it.

15. A. accept B. believe C. expect D. prove

16. A. tricks B. fears C. smiles D. ideas

17. A. shouting B. pointing C. looking D. laughing

18. A. effort B. sense C. cause D. mess

19. A. joke B. star C. wonder D. enemy

20. A. richer B. poorer C. older D. newer

21. A. once B. only C. almost D. already

22. A. silence B. support C. surprise D. success

23. A. anyway B. anytime C. instead D. indeed

24. A. missed B. managed C. refused D. remained

三、阅读理解阅读下面的短文,然后根据短文内容,在每小题所给的四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

A

 

25. This is a poster of ________.

A. a sports meeting B. a charity walk

C. a football match D. a womens race

26. This event will start ________.

A. early in the morning B. late in the morning

C. early in the afternoon D. late in the afternoon

27. If you take part in this event with your parents, the least cost will be ________.

A. 105 dollars B. 120 dollars C. 165 dollars D. 360 dollars

B

 

NEW word in 2020

Coronavirus is this years Childrens Word of the Year. This is very interesting given that the 500 Words competition closed on 27 February 2020 the day before the first case was documented in the UK. This shows the influence of important events around the world on childrens creativity.

Highlights

The word coronavirus appeared for the first time in the 500 Words stories in 2020. It is not a word that has been used before.

The word has been used 459 times in the stories in 2020, with 287 of them as coronavirus, 168 as corona virus, and 4 as corona-virus.

It is amazing that many of the themes young writers explored in fiction soon became a reality with the world in lockdown.

Examples

The nurses came running over. I felt a pain in my neck, I started to gasp for air. My body started shaking I couldnt control myself. My eyes rolled to the back of my head, a mask covered my mouth, my temperature raised and I have the coronavirus.

(The Ex, girl 13)

A few years later he finally landed on earth ... but when he landed he found out a deadly virus had struck earth, the corona virus ...

(Bobs Trip Around the Universe, boy 10)

28. This passage is most probably part of ________.

A. a language report B. a science report

C. a book review D. a film review

29. The result is based on the findings from ________.

A. a 2019 survey B. a 2020 survey

C. a 2019 competition D. a 2020 competition

30. What can we learn about the word coronavirus?

A. Most children like the word very much. B. Most children use the word very often.

C. Children first used it in stories this year. D. Children first used it in stories years ago.

C

Look at Amys picture! Mom said, too loud. She does that when shes excite, because she cant hear herself. Some kids turned to stare at us and I wanted to hide.

I led my family into my classroom and looked around. Other kids and parents were there, but I didnt see Evelyn.

Ms. Jennings walked over to us. I introduced her to my family and explained that my parents are deaf.

Oh, she said. Well, how do you say Welcome! in sign language?

Like this. I swept my open right hand in toward my body, palm (掌心) up.

She repeated the movement.

Thank you, Mom said, smiling. Its nice to meet you.

Ms. Jennings looked surprised. You speak very well, she said.

In sign language, I repeated what Ms. Jennings had said in case my parents hadnt read her lips (嘴唇).

Mom nodded. I lost my hearing as a child, after Id learned to talk. Amys father was born deaf. He can talk, too, but hes shy about his voice.

Dad smiled in agreement.

Some of my classmates were watching us and whispering. Then I noticed Evelyn and her mom standing by the door.

I sit over there, I told my family and quickly walked toward my desk.

Hi, Amy, Evelyn said suddenly.

I turned around. Hi.

I didnt know your parents are deaf, she said.

Yeah. I couldnt think of anything else to say.

And you can talk to them with your hands? Thats so cool.

You think so? I asked. I exhaled with relief.

Evelyn nodded. Its like a secret code. Would you teach me some words sometime?

I smiled. Of course.

One of my dads neighbours uses sign, she said. Maybe I can surprise her with a greeting next time I visit my dad.

Your dad doesnt live with you? I said.

She shook her head. My parents are separated.

Oh, I... Id been so worried about my family that I hadnt thought about Evelyns family. Hey, if you come over tomorrow, we can practice some sign language then.

1 got my parents attention. Mom, Dad, I said, signing, Id like you to meet my friend Evelyn and her mom.

31. How is Welcome! said in sign language?

A.  B.  C.  D.

32. When Amy exhaled with relief, she most probably felt ________.

A. worried B. proud C. relaxed D. nervous

33. What can we infer from the passage about Amy?

A. She learned sign language by herself. B. She didnt want her parents to come.

C. She wont share Evelyns family secret. D. She wont be so shy about her family.

D

 

Last month the artist Christo opened his new art sculpture. It is made up of 7,506 colorful barrels (桶) floating on a lake in Hyde Park in London. Christo calls it The London Mastaba. It is his first major outdoor art sculpture in Great Britain. The artwork is in the shape of a mastaba. It looks somewhat like a pyramid with a fat top. The London Mastaba is about 65 feet high, 98 feet wide and 130 feet long, and it weighs about 1.3 million pounds. The metal barrels can be seen from hundreds of feet away.

  35 

Everyone who looks at it will see something different. Many will think the barrels are barrels of oil in the heart of one of Londons oldest parks. They might wonder if Christo was making an announcement against pollution. Others will see a prism or giant pixels or simply a shape. However, everyone must decide for themselves, the 83-year-old artist said. Christo said he had nothing special in mind when he created The London Mastaba. There are no messages, Christo said. There is something in it to discover yourself. I cannot direct you.

A Stairway To The Sky

Its created a giant invitation, like a stairway to the sky, Christo said. The artist was standing on the banks of the Serpentine Lake in Hyde Park where his artwork floats. Swans are swimming nearby. Some barrels are red with a white candy stripe on the sides. Others are colored blue, purple and red. Their colors will look different as the light changes, Christo said. Their reflection (倒影) in the lake will be like an abstract painting. Abstraction is an artistic style that does not always show something recognizable or realistic.

Not Really Sure How I Feel About It

Many people walking in the park were surprised to see the artwork. Its very modern, but this place is nature and historical. I dont like it here, said Yasmin KocOzcengel, who is a tourist from Turkey. Another person who took a look at the artwork was Anna Andronova. She called The London Mastaba very brave. If it werent as brave, it wouldnt be as amazing, she said. Sheila Seffenson is an American living in London. Im just not really sure how I feel about it, Steffenson said. Maybe its a message about pollution. Who knows?

34. What can we learn about the artwork?

A. It is a floating pyramid. B. It is made up of empty oil barrels.

C. It is an abstract painting. D. It is considered as different things.

35. Which of the following would be most suitable for________?

A. An Announcement Against Pollution. B. An Announcement Against Pollution?

C. A New Landmark Of The Oldest Park. D. A New Landmark Of The Oldest Park?

36. Which of the following words can best describe The London Mastaba?

A. Romantic. B. Magical. C. Realistic. D. Mysterious.

37. What can most possibly be the artists real purpose?

A. To add some more colours to the old park. B. To bring his art career to a new height.

C. To encourage people to discover and think. D. To remind people to care about nature.

卷(主观题)

四、词汇运用

(A)根据句意和汉语注释,在答题卡对应题号的横线上,写出单词的正确形式。

38.Whats in the box? Let me __________ (猜). Is it a book?

39.I wont let you in __________(除非) you can provide a proper ID.

40.Go and talk openly with your friends. It helps build __________ (信任).

41.Wuxi opera is part of the local culture and it has a __________ (持久) value.

(B)根据句意,在答题卡对应题号的横线上,写出括号内所给单词的适当形式。

42.The idea of wearing a mask in public is now __________ (wide) accepted.

43.People started to get __________ (patient) after waiting at the gate for two hours.

44.We are who we are today because of the __________ (choose) we made yesterday.

45.Anne Frank went into __________ (hide) with her family and wrote the famous diary.

五、动词填空  用括号内所给动词的适当形式填空,并将答案写在答题卡对应题号的横线上。

46.Dont worry. Hobo is a smart dog and Im sure he __________ (come) back soon.

47.Schools are still closed in some countries __________ (stop) the spread of the virus.

48.Millions of young people __________ (fight) in World War so we could live in peace.

49. Have you found any useful clues, sir?

We __________(work) on it. Theres nothing much I can say at the moment.

50.When the book __________ (publish) in November, Im going to donate all the money to help those people in need, said J.K. Rowling.

51.He sent me a few messages, but I __________ (not reply) yet as I dont know what to say.

六、阅读填空

先通读下面的短文,然后根据短文内容,在文章后表格的空格内填入一个最恰当的单词。所填单词必须写在答题卡对应题号的横线上。每个空格只能填一个单词。

People have been using the winds energy for a long, long time. More than 5, 000 years ago, ancient Egyptians made boats powered by the wind. In 200 B.C., people used windmills(风车) in China.

Today, we collect the winds energy with wind turbines(涡轮). A turbine is similar to a windmill; it is a very tall tower with two or three blades(叶片) at the top. These blades are turned by the wind. The blades turn a generator(发电机) located inside the tower, which creates power.

Groups of wind turbines are known as wind farms. Wind farms can be found near farmland, in narrow mountain passes, and even in the ocean, where there are stronger winds. Wind farms create power for nearby homes, schools and other buildings.

In places like the Midwest and along coasts, winds can provide cheap power. Another great advantage of wind power is that it is a clean form of energy. Wind turbines do not burn oil or coal and do not pollute the air.

Wind is not always an ideal source of energy, however. Wind speed changes from time to time, depending on the time of day, weather and location. Wind turbines can be also dangerous for bats and birds. These animals cannot always tell how fast the blades are moving and crash into them.

Title: ___52___ Energy

Ancient times

People in Egypt made wind-powered boats ___53___ 5,000 years ago.

People in China used windmills in 200 B.C.

Modern times

It is ___54___ with turbines, which are tall windmill-like towers with two or three blades at the top and a generator inside.

The wind turns the blades and the blades turn the generator to create power.

Advantages

Winds produce power at a low ___55___ in certain areas.

Wind turbines do not cause air pollution.

Disadvantages

Wind speed does not remain at the same ___56___ all the time.

Wind turbines can be dangerous for animals like bats and birds.

 

 

七、完成句子  按所给的汉语,用英语完成下列句子,并将答案写在答题卡对应题号的横线上。

57.别再改主意啦,就这么定了。

Dont ___________________ again. Thats a deal.

58.凯文有语言天赋,能说五门外语。

Kevin ___________________ languages and he can speak five foreign languages.

59.假如你对网课不满意,请发邮件给我们。

Please feel free to send us an email if ___________________ the online lessons.

60.必须制定更多法规来防范任何可能的危险。

More laws must be made ___________________.

61.他们试过很多方法,但似乎都没用。

They tried many methods, but ___________________ of any use.

62.这对年轻人相爱多年,将于下月成婚。

The young couple ___________________ and will get married next month.

八、书面表达

63.今年世界读书日(World Book Day)的主题是Read and Share,为此你校英语俱乐部正开展征文活动,要求介绍你所读过的一本书。你草拟了写作流程图,请根据下图用英语写一篇短文参加活动。

Choose a book

"Alice in Wonderland"

"Gulliver's Travels"

...

 

 

Describe the book

Who is it about?

What happened?

What kind of book?

 

 

Tell the reason

Why do I like it?

...

 

 

 

注意事项:

1.短文须根据流程图自拟,要求语句通顺、意思连贯、符合题意;

2.提供的书名非限定性内容,仅供参考;

3.词数在90个左右,短文首尾已在答题卡上给出,不计入总词数;

4.短文必须写在答题卡指定的位置上。

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 


2020年无锡市中考英语试卷答案

1. A。2. A。3. D。4. B。5. B。6. A。7. C。8. D。9. C。10. C。11. B。12. A。13. D。14. C。

15. B    16. C    17. D    18. B    19. A    20. C    21. D    22. A    23. A    24. B

25. B    26. A    27. A       28. A    29. D    30. C

31. B    32. B    33. D       34. D    35. B    36. D    37. C

38. guess。

39. unless。

40. trust。

41. lasting。

42. widely。

43. impatient。

44. choice/choices。

45. hiding。

46. will come。

47. to stop。

48. fought。

49. are working。

50. is published。

51. havent replied。

52. Winds     53. over    54. collected    55. cost    56. level

57. change your mind。

58. has a gift for。

59. you aren't satisfied with。

60. to guard against any possible danger。

61. it seemed that they werent。

62.have fallen in love with each other for years。

63.The book Id like to share with you is The Old Man and the Sea, written by an American writer Ernest Hemingway. This book tells about a fisherman who is lucky enough to catch a huge fish at sea, but finds it hard to take it home. On the way back, he has to fight against the shark and the sea.

What I like most about the book is that the fisherman never gives up when meeting with difficulties. I still remember the well-known sentence from the book. Man is not made for defeat.

免费资料下载额度不足,请先充值

每充值一元即可获得5份免费资料下载额度

今日免费资料下载份数已用完,请明天再来。

充值学贝或者加入云校通,全网资料任意下。

提示

您所在的“深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载 10 份资料 (今日还可下载 0 份),请取消部分资料后重试或选择从个人账户扣费下载。

您所在的“深深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载10份资料,您的当日额度已用完,请明天再来,或选择从个人账户扣费下载。

您所在的“深圳市第一中学”云校通余额已不足,请提醒校管理员续费或选择从个人账户扣费下载。

重新选择
明天再来
个人账户下载
下载确认
您当前为云校通用户,下载免费
下载需要:
本次下载:免费
账户余额:0 学贝
首次下载后15天内可免费重复下载
立即下载
  • 充值下载
  • 扫码直接下载
  • 下载需要:0 学贝 账户剩余:0 学贝
    学贝可用于下载教习网 400万 精选资源,300万 精选试题,在线组卷
  • 想免费下载此资料?完善资料,立得50学贝
    邀请好友助力,免费下载这份资料

    欢迎来到教习网

    • 400万优选资源,让备课更轻松
    • 600万优选试题,支持自由组卷
    • 高质量可编辑,日均更新2000+
    • 百万教师选择,专业更值得信赖
    微信扫码注册

    微信扫码,快速注册

    注册可领 50 学贝

    手机号注册注册可领 50 学贝
    手机号码

    手机号格式错误

    手机验证码 获取验证码

    手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

    设置密码

    6-20个字符,数字、字母或符号

    注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
    QQ注册
    手机号注册
    微信注册

    注册成功

    免费下载这份资料

    当前资料价值0元

    下载需支付0学贝

    扫码邀请0名好友关注我们即可免费下载

    微信扫一扫,将图片发送给好友

    每邀请1人关注教习网即可获得5学贝,学贝秒到账,多邀多得无上限,在个人中心查看学贝明细

    返回
    顶部