备课
  • 备课
  • 试题
上传文档赚现金

2019届浙江省杭州外国语学校高三高考五月月考英语试题(解析版)

试卷
新用户领100学贝免费下载
立即下载
加入资料篮
温馨提示:部分包含数学公式或PPT动画的文件,查看预览时可能会显示错乱或异常,文件下载后无此问题,请放心下载。
2019届浙江省杭州外国语学校高三高考五月月考英语试题(解析版)01
2019届浙江省杭州外国语学校高三高考五月月考英语试题(解析版)02
2019届浙江省杭州外国语学校高三高考五月月考英语试题(解析版)03
2019届浙江省杭州外国语学校高三高考五月月考英语试题(解析版)04
2019届浙江省杭州外国语学校高三高考五月月考英语试题(解析版)05
还剩14页未读,继续阅读
下载需要10学贝
加入资料篮
立即下载
资料简介 展开

浙江省杭州外国语学校2019年高考五月月考

英语试题

本试卷分第I卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题);满分150分,考试时间120分钟。

第一部分听力(共两节,满分30分)略

第二部分阅读理解(共两节,满分35分)

第一节(共10小题:每小题2.5分,满分25分)

阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。

A

A recent documentary produced by the British Broadcasting Corporation (BBC) has caused a stir in China and in the UK.

The documentary, titled Are Our Kids Tough Enough? focuses on five Chinese teachers who are sent to teach 50 UK teens at a school in Hampshire.

The teachers instruct the students for a month. The pupils are then tested, and the results are compared to the ones of those who have continued in the regular UK education system. The idea is to see if the Chinese method improves academic performance.

The Chinese teachers use their own teaching methods but receive strong resistance from the students. A clip from the documentary online shows some problems, with Chinese teachers calling their students lazy and lacking in discipline, while the students say the high pressure and harsh teachers are driving them crazy.

This has aroused a new debate in both China and the UK, with some arguing the teenagers need more regulation and discipline. Others say Chinese methods encourage rote learning (死记硬背) instead of independent thinking. For instance, Chinese language teachers should do more than pass on knowledge about words and characters. They should inspire students, helping them feel the sentiment from Chinese literature. This is a higher level of teaching.

Yang Dongping, dean of the 21st Century Education Research Institute, says, “The Chinese teaching methods are designed to strictly train the majority. Foreign teaching methods, however, are more natural and relaxing, and designed to inspire students’ interest in learning. Education methods are based on culture. That is why a successful education method in one place may not work that well when simply ‘transplanted’ into another place.”

Yang Dongping says, “The documentary does reflect some problems rooted in traditional Chinese teaching methods. Nobel prize winner, Yang Zhenning, gave a very fair comment on this issue. He said the Chinese-style education method works for most ordinary qualified students effectively, helping them reach high standards. However, it may weaken the training for high-potential outstanding students.”

1. Why are five Chinese teachers sent to teach 50 UK teens?

A. To test the intelligence of the UK teens.

B. To help the school improve their teaching efficiency.

C. To do some practical research into the UK education system.

D. To test the effectiveness of Chinese teaching methods.

2. What’s the meaning of the underlined word “harsh” in the fourth paragraph?

A. Extremely strict B. Quite friendly

C. Rather cold D. Very attractive

3. According to Yang Dongping, Chinese teaching methods ______.

A. fit all countries B. could be improved

C. are the best in the world D. are not as good as British methods

【答案】1. D    2. A    3. B

【解析】

【分析】

本文是一篇说明文,介绍了一部关于教学方法的纪录片在中英两国引起了不小的关注——五名中国老师被派去教英国学生,结果学生很不适应,这说明教学方法是以文化为基础的,在一个国家取得成功的教学方法在另一个国家不一定奏效。

【1题详解】

细节理解题。根据第三段中的“The idea is to see if the Chinese method improves academic performance.”可知,五名中国老师被派去教英国学生是为了检验中国教学方法的成效,故D项正确。

【2题详解】

词义猜测题。根据画线词前的“Chinese teachers calling their students lazy and lacking in discipline, while the students say the high pressure and”可知,中国老师说学生懒惰和缺乏纪律性,学生则说是压力太大和严厉的老师让他们发狂,由此可知画线词词义为“严厉的”,故A项正确。

【3题详解】

推理判断题。根据倒数第二段“The Chinese teaching methods are designed to strictly train the majority. Foreign teaching methods, however, are more natural and relaxing, and designed to inspire students’ interest in learning. Education methods are based on culture.”可知,杨东平认为,中国的教学方法侧重于严格要求,而英国的教学方法更为自然和轻松,旨在激发学生的学习兴趣,教学方法是以文化为基础的,由此可知,杨东平认为中国的教学方法有待改进。

【点睛】次词义猜测题的难度较大,对画线词上下文的理解是关键,特别是要抓住butand等表示转折或并列关系的连词,例如本篇第2题,根据画线词前的“Chinese teachers calling their students lazy and lacking in discipline, while the students say the high pressure and”可知,中国老师说学生懒惰和缺乏纪律性,学生则说是压力太大和严厉的老师让他们发狂,特别是由and可知画线词与high pressure是并列关系,由此可知画线词词义为“严厉的”。

 

B

One spring day, once the flowers have begun to open, a bee will hover (盘旋) and zip through your yard and dive-bomb your picnic table. While you're thinking about avoiding an attack, that bee is focused on something else entirely: me.

A honeybee has about six weeks to live. Today, like most days, her task is to fly as many as three miles from home, stick her long, straw-like tongue into a hundred or so flowers. When the bee has had her fill, shell fly home. There the bee will deposit what she has got into the mouth of one of her co-workers, who will relay it to another, and so on for about 20 minutes, until the mixture is ready to be placed into the comb. Then she and her 50 000 or so mates will hover in the dark all night every night, flapping their wings to create hot, breezy conditions to remove the water from the mixture. Several sunrises later, they will seal me off in a golden cell of beeswax. In her lifetime, our bee may visit 4,000 flowers, and yet will produce only one-twelfth of a tea spoon of me.

The average American consumes nearly a pound and a half of me every year in tea, on toast, and beyond. If I do say so myself, I am a timeless treasure. Literally---I never go bad.

Alas, my good health is not guaranteed. The problem lies in the growth of industrial agriculture and the use of pest control chemicals, as well as changes in weather patterns, all of which reduce the number of flowers bees have to visit I'd appreciate your letting your own garden grow just a little wild My future depends on all of us fostering spring and summers wild flowers, thus helping the bees, who give so much---to you, to me---without ever asking for anything in return..

4. What does " me" refer to in the passage?

A. The flower B. The bee.

C. Water D. Honey

5. What is the 2nd paragraph mainly about?

A. Bees' special talent B. Bees' hard work.

C. Bees' living environment. D. Bees' social behavior.

6. What is the purpose of the passage?

A. To appeal for help for honeybees.

B. To talk about the history of a treasure.

C. To put forward techniques for gardeners.

D. To argue against the control of chemicals.

【答案】4. D    5. B    6. A

【解析】

本文是一篇说明文,用拟人的手法,以蜂蜜的口吻,介绍了蜜蜂虽然只有六周左右的寿命,但用其一生辛勤为人类酿造蜂蜜,人类应该保护蜜蜂。

【4题详解】

推理判断题。根据me前的“While you're thinking about avoiding an attack, that bee is focused on something else entirely”可知,当你在想如何避免蜜蜂的攻击时,其实蜜蜂完全专注于其他的东西——蜜,由此可知me指的就是蜜,故D项正确。

【5题详解】

主旨大意题。通读第二段内容可知,本段主要介绍了蜜蜂虽然只有六周左右的寿命,但用其一生辛勤采蜜,为人类酿造蜂蜜,由此可知本段主要介绍的是蜜蜂的辛勤工作,故B项正确。

【6题详解】

推理判断题。根据最后一段中的“thus helping the bees, who give so much---to you, to me---without ever asking for anything in return.”可知,这篇文章的目的是呼吁人们帮助为人类辛勤采蜜的蜜蜂,故A项正确。

 

C

Your colleague’s sharp comment keeps replaying in your mind. Two of your students are trapped in a “he said/she said” battle. When you reflect on your emotional reactions, you sometimes get caught up in cycles of negative feelings, which can make you feel even worse. If so, the answer may lie in a skill called “self-distancing”,the ability to take a step back and view yourself more objectively. According to a research, when people adopt self-distancing while discussing a difficult event, they make better sense of their reactions, experience less emotional suffering, and display fewer signs of stress.

But what might self-distancing look like in action? Consider a typical “he said/she said” student conflict where they are each focusing on their own feelings. One is thinking“I can’t believe he did that to me.” And another insists, “She really hurt my feelings.” However, if you ask them to take the self-distancing, they might step outside of themselves and ask broader questions: “Why was he so hurt in this situation?” or “How did her anger affect him?”

Although this approach may sound too simple to be effective, studies indicate that a change in point of view can have a powerful effect on the way people think, feel, and behave. Here are several different techniques you can try.

Firstconsider how a thoughtful friend might respond after quietly observing their situation. Besides, avoid using the pronoun “I”. Focus on using third-person pronouns, he, she, they, and they were able to see the stressful event as challenging rather than threatening. Finally, ask yourself, “How would I feel about this one week from now or ten years from now?” This form of mental time travel may be effective because our attention is directed away from our immediate, concrete circumstances.

7. What is self-distancing?

A. Getting stuck in negative emotions. B. A stressful situation.

C. A study on relieving emotional stress. D. Reflecting on yourself objectively.

8. Paragraph 2 is developed by____.

A. example B. definition

C. classification D. process

9. Which of the following statement uses the techniques of self-distancing?

A. I’m angry with him.

B. How I wish I could go back to the past!

C. How did these two people get to this point?

D. He grabbed my notes, and then, and then

10. What is the best title for the passage?

A. Why Self-distancing Matters

B. The Application of Self-distancing

C. Breaking the Cycle of Negative Reflection

D. Ways to Reflect on Emotional Reactions

【答案】7. D    8. A    9. C    10. C

【解析】

【分析】

本文是一篇说明文,主要介绍是一种有助于打破消极循环的技巧——自我疏远。

【7题详解】

细节理解题。根据第一段中的“the ability to take a step back and view yourself more objectively”可知,自我疏远指的是客观地反思自己,故D项正确。

【8题详解】

细节理解题。根据第二段中的“Consider a typical “he said/she said” student conflict where they are each focusing on their own feelings.”及“However, if you ask them to take the self-distancing, they might step outside of themselves and ask broader questions: “Why was he so hurt in this situation?” or “How did her anger affect him?””可知,本段以学生冲突为例说明了自我疏远在实际行动中的应用,因此本段是通过举例的手法展开的,故A项正确。

【9题详解】

推理判断题。根据最后一段中的“Besides, avoid using the pronoun “I”. Focus on using third-person pronouns, he, she, they,”可知,避免使用代词“我”,专注于使用第三人称代词他、她或他们,故C项(这两个人是怎么走到这一步的?)正确。

【10题详解】

主旨大意题。根据第一段中的“When you reflect on your emotional reactions, you sometimes get caught up in cycles of negative feelings, which can make you feel even worse. If so, the answer may lie in a skill called “self-distancing””可知,当你反思自己的情绪反应时,你有时会陷入消极情绪的循环,如果是这样,答案可能是一种叫自我疏远的技巧,由此可知本文介绍的是打破消极循环的技巧——自我疏远,故C项正确。

【点睛】说明文的主旨大意题的难度较大,抓住文章第一段是关键,例如本篇第4题,根据第一段中的“When you reflect on your emotional reactions, you sometimes get caught up in cycles of negative feelings, which can make you feel even worse. If so, the answer may lie in a skill called “self-distancing””可知,当你反思自己的情绪反应时,你有时会陷入消极情绪的循环,如果是这样,答案可能是一种叫自我疏远的技巧,由此可知本文介绍的是打破消极循环的技巧——自我疏远,而不是自我疏远的应用或自我疏远的重要性。

 

第二节(共5小题:每小题2分計满分10分)

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空自处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

Fun Writing Activities for Struggling Writers

There are dozens of reasons kids struggle with writing. They may have difficulty getting their thoughts down on paper._____11_____Perhaps grammar and language barriers are blocking their progress. Whatever the reason, adding a little fun can be a great way to get the creative juices flowing.

_____12_____

Sometimes writers get stuck because they simply don’t know where to start. For a child you can try things that are geared(合适)toward their interests, like My Favorite Toy, or What I Like to Do in the Summer. Remember,  it' s important to support and guide their ideas, not to discourage thoughts or judge them.

Develop a story map

A great activity to help struggling writers is to build a story map. Write down ideas for the beginning, middle, and end of a story. Or put the topic in the middle of the paper and draw lines out like a wheel for who, what where, and why. _____13_____ This is helpful, because it takes stress out of the writing process.

Make writing relevant

Children are more apt to write if they can identify with the purpose of writing. Writing a letter to a friend or relative can better engage a struggling writer. Or maybe your child has some suggestions for books that the library should have. _____14_____ If writing becomes a more meaningful activity to the child, it can help to make it an easier process.

Make writing enjoyable

You could consider making different writing supplies available like colored pens and pencils, notebooks, etc. Or you could provide a word bank of common words for your kid to use and spell. ___15___ Afterwards, reward your child’s good performance. These all set the stage and invite kids to get excited to write.

A. Inspire ideas

B. Develop an interest.

C. Use the map to guide the writing.

D. Make the process into more of a game.

E. Maybe they lack experiences to write about

F. There are loads of fun ways to get children writing.

G. Encourage him to write a letter to the person in charge

【答案】11. E    12. A   

13. C    14. G   

15. D

【解析】

本文是一篇说明文,介绍了提高孩子写作能力的几个小技巧。

【11题详解】

根据本空前的“They may have difficulty getting their thoughts down on paper.”可知,也许他们很难把自己的想法写出来,故E项(也许他们缺乏写作经验)符合语境。

【12题详解】

根据本段最后一句“it' s important to support and guide their ideas, not to discourage thoughts or judge them.”可知,重要而是支持和引导他们的想法而不是阻止他们的想法或评判他们,故A项(激发灵感)符合语境。

【13题详解】

根据本段小标题及本空前的“Or put the topic in the middle of the paper and draw lines out like a wheel for who, what where, and why.”可知,把主题写在纸中间,然后像画轮子一样画出人物、地点以及原因,故C项(用故事图指导写作)正确。

【14题详解】

根据本空前的“Or maybe your child has some suggestions for books that the library should have.”可知,你的孩子对图书馆应该有的书有一些建议,故G项(鼓励他给负责任人写信)符合语境。

【15题详解】

根据本段小标题及本空前的“Or you could provide a word bank of common words for your kid to use and spell.”可知,你可以为孩子们提供一个常用词库,让他们使用和拼写,故D项(让这个过程更像是一个游戏)符合语境。

 

第三部分语言运用(共两节,满分45分)

第一节完形填空(共20小题:每小题15分,满分30分)

阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。

This is the story of two lovers, who finally got married. Both of them were romantic at first, ___16___on the walk of life, problems, quarrels, profession came into their life.

One day, she finally decided “I want to break up”. “Why?” he asked.

“I am ___17___.” she answered.

He kept silent the whole night, seemingly in deep ___18___. finally he asked, “What can I do to ___19___your mind?”

Looking into his eyes she said, “Answer my question. If you can ___20___ my heart, I will change my mind. Let’s say, I want a flower ___21___on the face of a mountain cliff (悬崖), we both are sure that picking the flower will cause your ___22___. will you do it for me?”

He said, “I will give you my ___23___tomorrow.”

She woke up the next morning, found him gone, and saw a piece of paper on her bed, which ___24___ “My dear, I would not pick that flower for you, the ___25___are …”

“When you use the computer you always ___26___ the software, and you cry in front of the screen. I have to save my fingers so that I can help to restore the ___27___. You always leave the house keys behind, thus I have to save my ___28___to rush home to open the door for you. You love traveling but always lose your way in a (n) ___29___ city. I have to save my eyes to show you the way. You always ___30___at the computer, and that will do nothing good for your eyes. I have to save my eyes ___31___ when we grow old, I can help to clip your nails and help to remove those ___32___white hairs.”

“Thus, my dear, unless I am sure that there is someone who loves you ___33___ I do … I could not pick that flower yet, and die …”

That’s life, and ___34___. flowers, and romantic moments are only used and appear on the ___35___of the relationship. Under all this, the pillar of true love stands.

16. A. but B. and C. or D. so

17. A. lonely B. shamed C. tired D. worried

18. A. space B. thought C. shade D. impression

19. A. speak B. change C. blow D. keep

20. A. represent B. expand C. admit D. convince

21. A. growing B. falling C. living D. waiting

22. A. attention B. satisfaction C. interest D. death

23. A. agreement B. answer C. announcement D. judgment

24. A. writes B. informs C. prints D. goes

25. A. meanings B. messages C. reasons D. purposes

26. A. turn up B. put up C. use up D. mess up

27. A. structures B. programs C. balance D. position

28. A. legs B. patience C. energy D. dollars

29. A. ancient B. new C. modern D. underground

30. A. shout B. jump C. knock D. stare

31. A. as if B. now that C. so that D. in case

32. A. annoying B. enjoyable C. dusty D. amusing

33. A. less than B. rather than C. more than D. other than

34. A. determination B. love C. progress D. power

35. A. surface B. way C. principle D. nature

【答案】16. A    17. C    18. B    19. B    20. D    21. A    22. D    23. B    24. D    25. C    26. D    27. B    28. A    29. B    30. D    31. C    32. A    33. C    34. B    35. A

【解析】

试题分析:本文叙述了一对年轻的夫妇结婚后,经常争吵,妻子想要与丈夫分手的事。丈夫问妻子怎样做才能改变她的主意。妻子让丈夫去把长在悬崖上的花采来,就改变主意。可是,那样做,丈夫会送命的。丈夫考虑了一晚,决定留着自己有用之躯继续帮助妻子解决生活中遇到的难题。其实生活中的平淡的小事就是爱情,鲜花和浪漫时刻只在表面关系时存在。

【16题详解】

考查连词及上下文的呼应。but 但是,表转折关系;and   而且,表示递进关系;or   或者,表示选择;so所以,表示结果。空格前romantic at first浪漫,空格后problems, quarrels问题,争吵,前后转折。句意:开始两人都浪漫,但一步入生活,问题,争吵,行业就进入了他们的生活。故选A 。

【17题详解】

考查形容词及上下文的呼应。lonely 孤独的,寂寞的; shamed 羞愧的,羞耻的;      tired 疲倦的,厌烦的;worried 担心的。根据前文两个人争吵,妻子想break up分手,说明她厌倦了。句意:她回答道,“我感到厌烦了”。故选C。

【18题详解】

考查名词及上下文的呼应。space 空间;  thought 思想,思考;shade 树荫,阴影; impression 印象。后文的finally he asked说明他先思考,然后回答,in deep thought“沉思”。句意:他整晚保持沉默,似乎在沉思。故选B。

【19题详解】

考查动词及上下文的呼应。speak 说话,演讲; change 改变;blow 风吹; keep 保持。

根据后文的妻子说I will change my mind. 我会改变主意。所以此处的句意为丈夫问:“我该怎样做才能改变你的主意?”故选B。

【20题详解】

考查动词及上下文的呼应。represent 呈现,赠送; expand 扩张; admit 承认; convince 说服,使信服。根据后文的I will change my mind. 妻子要改变主意,需丈夫做的事能够说服她。句意:如果你能说服我的心,我将会改变我的思想。故选D。

【21题详解】

考查动词及上下文的呼应。growing 生长; falling下降,落下; living 生活,居住; waiting等待。后文的on the face of a mountain cliff,说明那种花长在悬崖峭壁上。句意:我想要一朵长在悬崖峭壁上的花。故选A。

【22题详解】

考查名词及上下文的呼应。attention     注意力; satisfaction 满意,满足; interest   兴趣,爱好; death 死亡。根据前文那种花长在悬崖峭壁上,去采摘它,可能会丧命。句意:我们都确信采摘花朵将会导致你的死亡。故选D 。

【23题详解】

考查名词及上下文的呼应。agreement协议,同意;answer 回答,答案;announcement 宣布;judgment 判断,裁判。前文妻子说Answer my question.回答我的问题,所以此处应是丈夫给出答复。句意:他说:“明天我会给你我的答案”。故选B。

【24题详解】

考查动词及上下文的呼应。writes 写; informs 通知,告诉;  prints 印刷,出版;       goes去,说;根据前文的a piece of paper on her bed她的床上有一张纸,纸上写着内容,which引导定语从句,代指先行词paper,而write,inform是人做主语,故排除。print意思不符也可排出。Go的用法如As the saying goes 正如谚语所说。句意:她在床上看到一张纸,纸上写着.。故选D。

【25题详解】

考查名词及上下文的呼应。meanings   意义,含义;messages 信息,留言;reasons原因,理由;purposes 目的。根据后文丈夫说留着自己的命来帮助妻子解决生活的难题,这是他不去悬崖上摘那朵花的原因。句意:亲爱的,我不愿意为你去悬崖上摘那朵花,原因是。故选C。

【26题详解】

考查动词短语及上下文的呼应。turn up 开大,出现,来到; put up 举起,建造,张贴;  use up 用完,耗尽;mess up 陷入困境,搞糟。根据后文I can help to restore我可以帮你修复,可知妻子把软件弄乱了。句意:当你使用电脑你总是搞砸了软件时,你在屏幕前面哭泣面。故选D。

【27题详解】

考查名词及上下文的呼应。structures  结构,组织;programs 程序;balance   平衡;position 位置,职位。根据前文的the computer ,the software,可知丈夫要修复的是程序。句意:我不得不留着我的指甲为你修复电脑程序。故选B。

【28题详解】

考查名词及上下文的呼应。Legs腿; patience耐心; energy精力,能量;dollars美元。

根据前文save my fingers 保留指甲,保留人体的部位,所以to rush home为了冲回家,需要保留的人体部位应是腿。句意:因此我必须保留我的腿冲回家为你开门。故选A。

【29题详解】

考查形容词及上下文的呼应。ancient  古代的,古老的;new 新的;modern 现代的;underground地下的。根据前文的traveling but always lose your way 旅游但是总迷路,可知是在一座新去的城市。句意:你喜欢旅游,但是总在新去的城市里迷路。故选B。

【30题详解】

考查动词及上下文的呼应。shout 呼喊;jump 跳跃;knock 敲打; stare凝视,盯着看。

根据后文的do nothing good for your eyes对你的眼睛不好,可知她盯着电脑看的时间长。句意:你总是盯着电脑,那样对你的眼睛不好。故选D 。

【31题详解】

考查连词及上下文的呼应。as if 仿佛,好像; now that 既然,由于; so that 以便;in case万一。后文的help to clip your nails 帮助剪指甲,是前文留着眼睛的目的。句意:我必须保留好我的眼睛以便于我们老的时候,我能够帮你剪指甲。故选C。

【32题详解】

考查形容词及上下文的呼应。annoying       讨厌的;enjoyable 令人愉快的; dusty落满灰尘的;amusing有趣的,好玩的。修饰后文的white hairs,前文的remove,所以长了白发要拔掉,可知白发是令人讨厌的。句意:我帮你拔掉讨厌的白发。故选A。

【33题详解】

考查形容词短语辨析及上下文的呼应。less than 少于; rather than 而不是; more than多于;other than除了。后文的I could not pick that flower yet,我不去摘悬崖上的花,不去死,是因为没有比我更爱你了。句意:除非我相信有人比我更爱你。故选C。

【34题详解】

考查名词及上下文的呼应。determination 决心,果断; love 爱情,爱;  progress进步;power力量,能力。根据后文的the pillar of true love stands真爱的支柱,以及全文围绕那对夫妻的爱情生活。句意:这就是生活,这就是爱。故选B 。

【35题详解】

考查名词及上下文的呼应。surface表面;way方法;principle 原理,原则;nature自然,本性。后文的Under all this,在这一切之下,对应的是在这一切的表面。句意:鲜花,浪漫的时刻只在表面的关系时使用和出现。故选A

考点:人生百味类短文。

 

第三部分语官运用(共两节,满分45分)

第二节(共10小题:每小题1.5分,满分15分)

阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。

Miners have dangerous jobs because occasionally the earth sinks or falls apart. When this happens, miners are ____36____(trap) underground. They are buried ______37______ they don't have air to breathe, food to eat, and water to drink, they will die. They ______38______ not go without any of these things for long, but the first is the most important. ____39____is difficult to figure out where miners are and reach them in time. Trapped miners dream of ______40______  (be) free and don't give up.

In August 2010, 33 miners _______41_______ (go) to work in a mine in Chile, All of a sudden, a wall broke apart and rocks and dirt filled _____42_____ mine's exit. At first,people thought all the miners died. _____43_____ , after working tor 17 days, people at the surface learned the miners were still alive. ______44______, people on the surface figured out where the miners were and dug a _____45_____to send them food and water.

【答案】36. trapped   

37. If    38. can   

39. It    40. being   

41. went    42. the   

43. However   

44. Luckily/Fortunately   

45. hole

【解析】

本文是一篇记叙文。矿工从事危险的工作,因为有时地面会下沉或破碎。当这种情况发生时,矿工被困在地下。文章介绍矿工发生事故时所采取的措施。

【36题详解】

考查被动语态。句意:当这种情况发生时,矿工被困在地下。句子用一般现在时态的被动语态,be动词已经给出,故答案为trapped。

【37题详解】

考查条件状语从句。句意:如果他们没有空气呼吸,没有食物吃,没有水喝,他们就会死。此处是if引导的条件状语从句,故答案为If。

【38题详解】

考查情态动词。句意:他们不能长时间没有这些东西,但空气是最重要的。表示“能够”结合句意可知此处用情态动词can。

【39题详解】

考查it用法。句意:弄清楚矿工在哪里,并及时找到他们是很难。此处it是形式主语,动词不定式作真正的主语,故答案为It。

【40题详解】

考查动名词作宾语。of是介词,后加动名词。dream of dong sth.“梦想着做某事”,故答案为being。

【41题详解】

考查时态。根据In August 2010可知句子用一般过去时态,故答案为went。

【42题详解】

考查定冠词the。句意:突然,一堵墙裂开了,岩石和泥土填满了矿井的出口。结合句意可知此处表示特指,故答案为the。

【43题详解】

考查转折副词。句意:然而,经过17天的工作,地面上的人们得知矿工们还活着。前后是一种转折关系,故答案为However。

【44题详解】

考查副词。句意:幸运的是,地面上的人们找到了矿工的位置,挖了一个洞给他们送食物和水。结合句意可知答案为Luckily/Fortunately。

【45题详解】

考查名词。句意:幸运的是,地面上的人们找到了矿工的位置,挖了一个洞给他们送食物和水。结合句意可知答案为hole。

 

第四部分写作(共两节,满分40分)

第一节 应用文写作(满分15分)

46.假定你是李华,校读书俱乐部负责人。俱乐部将在下周三下午三点在报告厅进行英语朗读比赛。请你给外教Tom写一份电子邮件。內容如下:

1. 邀请他担任比赛评委;

2. 问他届时是否有空出席;

3. 请他向学生推荐合适的文学作品。

注意:

1. 词数80左右。

2. 可适当增加细节,以使行文连贯。

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

【答案】Dear Mr. Tom,

I’m writing to invite you to be present at the recitation contest organized by the reading club at three next Wednesday afternoon in the lecture hall.If available then, could you do us a favor? And we would appreciate having you as a judge. By the way, It would be very nice if you can recommend some classic English literary works suitable for us students. Thanks for considering our request.

I’m looking forward to your reply at your earliest convenience!

Yours Sincerely,

Li Hua

【解析】

【分析】

本篇书面表达是应用文,要求写一封书信。

【详解】第1步:根据提示可知,本文要求写一封电子邮件:假定你是李华,校读书俱乐部负责人。俱乐部将在下周三下午三点在报告厅进行英语朗读比赛。请你给外教Tom写一份电子邮件。內容如下:1. 邀请他担任比赛评委;2. 问他届时是否有空出席;3. 请他向学生推荐合适的文学作品。时态应为一般现在时。

2步:根据写作要求,确定关键词(组),如;recitation contest(朗读比赛),lecture hall(报告厅),organize(组织),available(有空的), judge(裁判),appreciate(感激),favor(帮忙),recommend(推荐),literary works(文学作品)及suitable(适当的)等。

3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。

4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持卷面的整洁美观。

本文内容完整,层次分明,结构紧凑,表达准确。另外全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。

【点睛】范文语言地道,语篇连贯,词数适当。作者在范文中使用了较多高级词汇和句式,高级词汇有be present(出席),invite sb to do(邀请某人做某事),do sb a favor (帮某人一个忙),thanks for(因……而感谢)以及look forward to(期待),而且还使用了状语从句“If available then, could you do us a favor?”,形式主语“It would be very nice if you can recommend some classic English literary works suitable for us students.”,非谓语动词“I’m writing to invite you to be present at the recitation contest organized by the reading club at three next Wednesday afternoon in the lecture hall.”及“Thanks for considering our request.”,全文没有语法错误,上下句转换自然流畅。

 

第二节:读后续写(满分25分)

47.阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。

I always prided myself on being a wise shopper and having a good nose for bargains. So when I came across a sporting goods store with a sign “Going Out of Business Sale”, I marched into the crowded store. Up and down the aisles (通道), I wandered, humming to myself and enjoying the energy and excitement of a sale.

All of a sudden, there, at the back of the store sat acanoe(轻舟) exactly like my husband’s dream Supremo Numero-Uno,whose picture had been stuck on the bathroom mirror for years. My heart beat wildly. I pushed my way through the crowds, and nearly fell into the canoe looking for the price tag. There it was, with the manufacturer’s suggested price at $6,750 plus tax crossed out and a handwritten TO CLEAR $750 AS IS. Must be a mistake. $6000 off? Salesman. I had to talk to a salesman. I spotted a young fellow with a “Hi. I’m Mathew”. “Mathew. Tell me about this El Supremo canoe. What’s wrong with it? Why is it only $750?”

“Oh. There’s nothing wrong with it. It’s brand new. We’re closing the store. It’s on clearance like everything else. I’ll go check.” A few minutes later he came back and said, “I’m sorry ma’am. Someone made a mistake on the sale tag. It should be $4,750 for the whole package.”

I felt tears well up in my eyes. “Oh well”, I said sadly. “Of course, it was too good to be true. This is exactly like my husband’s dreamboat. I guess I started to dream myself when I saw that price tag. He’s going to be 62 years old Friday. Had to retire early for his health. It’s been hard on just the pension but the stubborn old fool has been saving $10 every week for years to buy one just like this. I promise I won’t buy anything, but it’s just an old man’s silly dream, you know. Always said he wanted to fish in a canoe after he retired,” my voice lowered and I turned and walked away.

注意:

1. 所续写短文词数应为150左右;

2. 应使用5个以上短文中标有下划线的关键词语;

3. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;

4. 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。

Paragraph 1:

I was already at the mall door when Mathew caught up with me. “Do you have $750 plus $25 for delivery, ma’am?”

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Paragraph 2:

“Ma’am. There’s something you should know. This store was my Grandpa’s and the canoe had been ordered by him.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

【答案】I was already at the mall door when Mathew caught up with me. “Do you have $750 plus $25 for delivery, ma’am?” “Yes. Yes. That's about all I have,” “Well then, you just have your husband sitting at the front gate on Friday morning around 10 o’clock so he can be there when my Dad and I come to unload his new canoe. We’ll even put a bow on it for his birthday.” I started to cry. My old hand shook as I wrote out my cheque.

“Ma’am. There’s something you should know. This store was my Grandpa’s and the canoe had been ordered by him. He always promised to retire one day. Said he wanted to spend time relaxing and out fishing in a canoe.” He swallowed hard. “My Grandpa died, sudden-like, just last week. He was only 68 years old. I think he’d be mighty happy that your husband will get this canoe. You just have to make sure he uses it a lot, okay? Promise?” “I promise,” I said as I dashed off to look for my dear sweet husband.

【解析】

  【整体解析】 原文讲述了主人公在商场促销看到自己的丈夫梦想的轻舟正在做促销,当看到标价比原价便宜$6000时,主人公激动万分,最后却得知是商场将价格标错。情绪起伏的主人公感到万分难过,想到快要退休的丈夫一直想要一个这样的轻舟,但是却没有能力去担负这个价格。

  【注意事项】

注意字数限制,所续写短文的词数应为150左右。

应抓住关键词, 应使用5个以上短文中标有下划线的关键词语。

围绕开头的第一段展开论述,抓住主题。

  【范文解析】

第一段用上了关键词: husband、Friday、canoe;第二段用上了关键词:retirepromise。

文章使用了“dash off匆忙完成、put..on、make sure.. ”等高频短语,使内容更加丰满。

文章衔接紧密,条理清晰,上下文行文流畅。

 

 

 

 


免费资料下载额度不足,请先充值

每充值一元即可获得5份免费资料下载额度

今日免费资料下载份数已用完,请明天再来。

充值学贝或者加入云校通,全网资料任意下。

下载确认

云校通余额已不足,请提醒学校管理员续费,本次下载所需学贝将从您的个人账户扣除。

当日云校通个人额度已用完,请明天再来,本次下载所需学贝将从您的个人账户扣除。

您当前为云校通用户,下载免费
下载需要:
本次下载:免费
账户余额:0 学贝
首次下载后15天内可免费重复下载
立即下载
  • 充值下载
  • 扫码直接下载
  • 下载需要:0 学贝 账户剩余:0 学贝
    学贝可用于下载教习网 400万 精选资源,300万 精选试题,在线组卷
  • 想免费下载此资料?完善资料 或 分享本站给好友,立得100学贝
微信扫码注册

微信扫码,快速注册

注册可领 100 学贝

手机号注册注册可领 100 学贝
手机号码

手机号格式错误

手机验证码获取验证码

手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

设置密码

6-20个字符,数字、字母或符号

注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
QQ注册
手机号注册
微信注册

注册成功

返回顶部
返回
顶部