2020中考英语复习方案第二篇语法专题突破专题08动词和动词短语试题

新用户领100学贝免费下载

2020中考英语复习方案第二篇语法专题突破专题08动词和动词短语试题

试卷
温馨提示:部分包含数学公式或PPT动画的文件,查看预览时可能会显示错乱或异常,文件下载后无此问题,请放心下载。
2020中考英语复习方案第二篇语法专题突破专题08动词和动词短语试题01
2020中考英语复习方案第二篇语法专题突破专题08动词和动词短语试题02
2020中考英语复习方案第二篇语法专题突破专题08动词和动词短语试题03
2020中考英语复习方案第二篇语法专题突破专题08动词和动词短语试题04
2020中考英语复习方案第二篇语法专题突破专题08动词和动词短语试题05
还有3页未读
资料简介 展开

语法专题训练() 动词和动词短语

(限时:30分钟)

|实义动词、情态动词和系动词|

1.[2019·滨州]—Tom,     the umbrella with you. Look at the dark sky, it's going to rain. 

—Thank you, Dad.

A.take   B.wear  C.use   D.make

2.Dreams are beautiful. However, to     them needs lots of time and work. 

A.discover B.find  C.achieve  D.stop

3.[2019·日照]—Are you feeling any better now?

—No. I have taken some medicine, but it just doesn't     . 

A.use  B.care  C.help  D.fit

4.—Jack, the Maldives(马尔代夫) may     because of the rising sea levels. 

—God! We must do something to stop that happening.

A.rise  B.move  C.grow  D.disappear

5.[2019·天津]We should     making a noise in the library. 

A.avoid   B.prefer  C.practise  D.enjoy

6.[2019·呼和浩特]—Jack, let's have a picnic after school.

—Sorry. I have     Frank to work on the biology report with him. 

A.advised B.expected

C.suggested D.promised

7.[2019·河南]You can't change who you are by reading a book or change the way you act by watching a video. What     is what you do, not what you know. 

A.includes B.decides  C.means  D.matters

8.[2019·新疆]Mum likes     soap operas. Let's buy a TV for her. 

A.becoming B.watching C.looking  D.smelling

9.[2019·盐城]Size and type do not matter—you     do almost anything if you never give up. 

A.should  B.must  C.need  D.can

10.[2019·泰州]—This task is really beyond me.

—Well, if you     solve it, you won't get paid. 

A.can't  B.needn't  C.mustn't  D.shouldn't

11.[2019·无锡]With this new lock, you     search for keys in your bag any more. Isn't it cool? 

A.needn't  B.can't  C.mustn't  D.shouldn't

12.[2019·北京]—Lily,     you finish the letter in ten minutes? 

—Yes, I can.

A.must  B.should  C.need  D.can

13.[2019·河池]—Is that red schoolbag Mary's?

—It     be hers. She hates that colour. 

A.may  B.must  C.can't  D.might

14.[2019·宜昌]—A little bird entered through the open window to join us for dinner last night.

—Wow, the unexpected guest     welcomed. 

A.will be  B.must be C.won't be D.mustn't be

15.[2019·毕节]     I take the magazine out of the reading room? 

—I'm sorry you     . 

A.Could; couldn't   B.Must; couldn't

C.Will; can't    D.May; can't

16.[2019·新疆]David,     you please sweep the floor and take out the trash? 

A.could  B.may  C.might  D.must

17.[2019·天津]You     walk on the wet hill path because you     fall and hurt yourself. 

A.must; might not    B.mustn't; might

C.needn't; need   D.must; must

18.Recently people in China     take much money on shopping because they often use Alipay(支付宝). 

A.needn't  B.mustn't  C.shouldn't D.can't

19.You look so weak! I think you     go to see a doctor at once. 

A.might  B.should

C.could  D.may

20.—What does Justin Bieber's song NeverSayNever impress you most?

—It tells us that we     do almost anything if we never give up. 

A.can  B.have to

C.should  D.need

21.In some countries, people     download(下载) music from the Internet without paying, because it's against the law. 

A.wouldn't B.needn't

C.mustn't  D.couldn't

22.—What do you think of the shirt on sale?

—It     nice, but it doesn't feel so soft. 

A.sounds  B.looks

C.tastes  D.smells

23.The chicken soup     delicious. I can't wait to have a taste. 

A.tastes  B.feels

C.sounds  D.smells

24.—What an interesting story she told us!

—Yes, and her voice sounded     . 

A.sweet  B.small

C.clearly  D.sadly

25.—The cheese doesn't     good. Why don't we go to buy some fresh cheese? 

—Sounds great!

A.see  B.find  C.sound  D.taste

26.—Must I return the book now?

—I'm afraid you     according to the library rules. But you can renew it. 

A.need  B.can

C.have to  D.may

27.The magazine     be Lucy's, but I'm not sure, because Peter has a similar one. 

A.should  B.may

C.must  D.need

28.—     I make a phone call here, Mr Chen? 

—No, you     , but you     make a phone call in the lounge(休息室). 

A.Must; may not; have to

B.May; mustn't; can

C.Should; can't; may

D.Must; needn't; have to

|动词短语|

1.[2019·河北]On the first day of Chinese New Year, we     new clothes and visit people. 

A.pick up  B.put on

C.take off  D.throw away

2.[2019·咸宁]—Jimmy, the books are everywhere in your study.

—Sorry, Mum. I'll     at once. 

A.put them on B.put them away

C.put them out D.put them up

3.[2019·广西北部湾]John, please     your dictionary from the schoolbag and look up the new word. 

A.take away B.take up

C.take off  D.take out

4.[2019·泰州]A forest fire     at the end of March in Liangshan, Sichuan Province. Firemen rushed into the mountains but 27 of them never came back. 

A.turned out B.carried out

C.put out  D.broke out

5.[2019·河南]I asked my father to     me     at the school gate at 6:30 so that we could visit Grandma together. 

A.pick; up B.turn; down

C.let; down D.cheer; up

6.[2019·安顺]—I don't think teachers should give too much homework to     the free time of students. 

—Exactly!

A.give up  B.take up

C.look up  D.put up

7.[2019·铜仁]—Do you know anything about C919?

—Of course. It's a kind of plane which     China. 

A.is made of B.is made in

C.is made from D.is made up of

8.[2019·武汉]—Why were you shouting at Tom?

—I told him to be quiet, but he     talking. 

A.joined in B.ended up

C.kept on  D.put off

9.[2019·兰州]—Can I help you, sir?

—Yes, please. I am     a blue T-shirt. 

A.looking up B.looking for

C.looking after  D.looking through

10.[2019·连云港一模]A primary school in England has     signs at its three entrances, saying: Greet your child with a smile, not a mobile. 

A.put into B.put off

C.put on   D.put up

11.[2019·苏州二模]Can you help me     the pen? It's under your chair. 

A.ask for  B.look for

C.pick up  D.put up

12.[2019·无锡一模]—Can I help you?

—The pants look very nice. Can I     ? 

A.try it on B.try them on

C.try on it D.try on them

13.[2019·常州二模]—Manager, all the machines     just now! 

—What? Call the engineer at once.

A.broke down B.turned down

C.broke out D.turned out

14.Anyone who is good at singing can     the activity in our school. 

A.take part in B.take off

C.take out D.take care of

15.[2019·南通一模]Make sure you have prepared everything well before you     the plan. 

A.try on  B.break down

C.think of D.carry out

16.You can     the word in the dictionary if you don't know it. 

A.give away B.cut off

C.take after D.look up

17.[2019·南京一模]—When she heard the sad news, she hardly wished to live.

—I quite understand her situation. Anyway, everything will be OK as time     . 

A.goes by B.goes through

C.runs out D.runs away

18.—Which would you like to read, paper books or e-books? 

—My parents only allow me to read paper books. They     my eyes. 

A.talk about B.hear about

C.learn about D.worry about

19.The windows of the plane broke about forty minutes after it     . 

A.got off  B.took up

C.got up  D.took off

20.The thieves planned to     the bank in the dark night. 

A.break up B.break out

C.break down D.break into

21.—Don't     , my children.Keep working hard and you will win the match. 

—Thank you, Mr Zhang. We'll try our best.

A.put up  B.call up

C.set up  D.give up

22.Whenever I see the birds, I'll     flying in the sky. 

A.think up B.dream of

C.work on D.pick up

23.—Tom, your books are everywhere on your desk.

—Oh, sorry. I'll     right away. 

A.put them away  B.put them up

C.put them on  D.put them down

24.When you visit a museum, you should     the instructions and don't be against them. 

A.compare with B.look forward to

C.pay attention to D.try out

25.Among all the colourful blouses, the red one     the boots. 

A.goes well with B.gets on well with

C.gets along with D.goes on with

 

参考答案

实义动词、情态动词和系动词

1.A take sth. with sb.意为“某人随身携带某物”,故选A。

2.D

3.C 根据句中but可知,药物并没有起作用。故选C。

4.D

5.A 结合常识可知,在图书馆应该保持安静,因此此处指“我们应该避免在图书馆中制造噪声。”故选A。

6.D

7.D 根据上一句“你不能通过阅读来改变你是谁,也不能通过看视频来改变你的行为方式。”可知,此处表示“重要的是你做什么,而不是你知道什么。”故选D。

8.B

9.D can表示“可以”,强调可能性。故选D。

10.A 11.A 

12.D 由答语“Yes, I can.”可知,上句用can进行提问。故选D。

13.C 14.B 15.D 

16.A could意为“能,可以”,语气委婉;may用于疑问句表示“请求允许”,主语不用第二人称;might意为“可能,或许”,不用于一般疑问句;must意为“必须”,语气强烈。故选A。

17.B 

18.A needn't意为“不需要;没必要”;mustn't意为“禁止”;shouldn't意为“不应该”;can't意为“不会;不可能”,表示能力和否定推测。根据“often use Alipay”可知,不需要带许多现金。故选A。

19.B might意为“可以,许可”;should意为“应该”;could意为“能够”;may意为“可能”。根据句意可知,看起来虚弱,应该去看医生。故选B。

20.A 21.C 22.B 

23.D taste意为“尝起来”;feel意为“摸起来”;sound意为“听起来”;smell意为“闻起来”。由下句“我迫不及待要尝一尝”可知鸡汤闻起来美味。故选D。

24.A 25.D 26.C 27.B 28.B

动词短语

1.B 联系常识,大年初一,都要穿上新衣服去走亲访友,故选B。

2.B 根据“are everywhere in your study”可知,用put them away表示“把它们收起来”。故选B。

3.D 由句中“from the schoolbag”可推知是表示“拿出”。故选D。

4.D 根据后文“消防员冲进大山,但是27人再也没有回来”可推知前句表示“森林大火爆发”,应用break out。故选D。

5.A 6.B 7.B 8.C 9.B

10.D 句意:英格兰的一所小学在它的三个入口处张贴了指示牌,上面写着:笑迎你的孩子,而不是盯着你的手机。表示“张贴”应用put up。故选D。

11.C ask for意为“请求”;look for意为“寻找”;pick up意为“捡起”;put up意为“举起,张贴”。根据后一句“It's under your chair.”可知,空格处应用pick up。故选C。

12.B 用them代指pants,动副结构的短语try on后接代词作宾语时,代词需要放在动词和副词中间。故选B。

13.A break down意为“出故障;坏掉”;turn down意为“调小(声音)”;break out意为“爆发”;turn out意为“结果是”。根据答语“什么?立刻给工程师打电话。”可推知,机器坏了。故选A。

14.A 15.D 16.D 17.A 18.D 19.D 20.D 21.D 22.B 23.A 24.C 25.A

 

二维码

关注“教习网”公众号

打开微信就能找资料